Idén nem csak a biológiáé lesz a főszerep, hanem ahogyan a program címe is mutatja a “Digitális világé” is, vagyis a technikai fejlődés miként befolyásolja a mindennapi életünket és a kutatói munkát.

Látogatók egyrészt előadásokat hallgathatnak azzal kapcsolatban, milyen hatással lesz a digitális világ fejlődése a jövőnkre és milyen problémák merülhetnek fel ezzel kapcsolatban.

Másrészt bemutatásra kerülnek olyan eszközök, számítógépes programok, mikrokontrollerek, melyek megkönnyítik, illetve a lehetőségek széles skáláját nyitják meg a kutatásban. Többek között Dr. Káli Szabolcs csoportja bemutatja, hogyan lehet in silico kísérletet végezni az idegsejtek és hálózatok szimulációján keresztül egy online platformon.

Manapság szinte már elválaszthatatlan a biológiai kutatás az informatikai háttértől, illetve egyre nagyobb az elvárás, hogy egy kutatónak a biológia mellett -legalább alapszinten- a programozáshoz is értenie kell. 

Éppen ezért a látogatók megismerkedhetnek a kutatásban gyakran használt szoftverekkel, illetve magukat is kipróbálhatják a vállalkozó kedvűek a programozásban. Háromféle feladatot ellátó mikrokontroller (mindegyik arduino alapú) működésébe nyerhetnek betekintést:

1) egy komplex, automatikusan működő állatok számára készült lakó-tanító környezetet irányító ‘Bpod’
2) RFID (rádiófrekvencia alapú) chip vezérelte azonosítás (pl. háziállatok azonosítására használják a hétköznapokban) használata
3) egy arduino robot autó, mely mozgásának útvonala szabadon programozható, illetve képes egy felrajzolt vonalat követni infravörös érzékelőinek segítségével

Kövess minket: